Gegužės 25 dieną Velžio lopšelyje-darželyje „Šypsenėlė”, Lūdynės skyriuje lankėsi lektorė Rasa Jurevičiūtė-Buikienė. „Darbštučių” bei „Švelnučių” grupių vaikams vyko edukacinis užsiėmimas „Daržoviukai”. Lektorė papasakojo vaikams apie daržovių naudą organizmui. Vaikai išgirdo ir pamatė mini spektakliuką apie „Coca-Cola”, čipsų žalą bei daržovių vertę ir naudą. Degustavo įvairias daržoves: rūgštynes, kopūstus, burokėlius, morkas bei svogūnų laiškus. Vaikai sužinojo kokių vitaminų turi žalios, geltonos ir raudonos spalvos daržovės. Lektorė priminė, kad judėjimas, sveikas maistas bei kokybiškas poilsis –  tai sveikos gyvensenos pagrindas.

     Sveikatos apsaugos ministerija yra patvirtinusi sveikos mitybos piramidę ir rekomenduoja daržovių, vaisių ir uogų vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną, iš viso bent 400 gramų per dieną. Daržovių rekomenduojama suvartoti daugiau nei vaisių ir uogų: 3-5 porcijas daržovių ir 2-4 porcijas vaisių ir uogų per dieną. Daržovių, vaisių ar uogų sultys nėra visavertis daržovių, vaisių ar uogų pakaitalas, nes jose mažai lieka organizmui naudingų skaidulinių medžiagų bei yra santykinai daugiau cukrų, todėl sulčių reikia gerti saikingai. Naudingiausia valgyti šviežias daržoves, vaisius ir uogas, bet tinka ir šaldytos bei džiovintos. Reikia nepamiršti ir ankštinių daržovių: pupelių, žirnių, lęšių, kurios yra vertingos organizmui bei daug augalinių baltymų turintys maisto produktai.

 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Gabrielė Vainauskienė