Š.m. gegužės 23 dieną Miežiškiuose lankėsi mitybos specialistė Ilona Kuodienė ir skaitė paskaitą „Streso poveikis virškinimo sistemai“. Specialistė atkreipė dėmesį, kad organizmui patiriant stresą, išauga ir  būtinų maisto medžiagų, vitaminų ir mikroelementų poreikis, reikia įsiklausyti į organizmo siunčiamus signalus.

   Jaučiantiems nerimą rekomenduoja papildyti maisto racioną įvairiomis salotomis, lapiniais kopūstais, špinatais ir kitomis žalios spalvos daržovėmis, kurios yra puikus įvairių vitaminų, padedančių organizmui atsistatyti po patirto didelio streso, šaltinis. Vienas žinomas streso priešų – brokolis – vitamino C turi daugiau nei apelsinai, taip pat jame gausu vitamino A – galingo antioksidanto, padedančio organizmui geriau įveikti kasdienį nerimą. Užkandžiams rekomenduojama rinktis riešutus, linų sėmenis, sėklas.

     Mityba nėra tik maistas, kurį mes dedame į burną tam, kad funkcionuotume. Su maistu susijusios ir emocijos, ir stresas, šeimos kultūra ir tradicijos, gaminimo įgūdžiai ir įpročiai, socialinė ir ekonominė aplinka. Lektorė priminė, kad visada turime prisiminti kėdę su keturiomis sveikatos kojomis: Mityba, Miegas, Judėjimas, Atsipalaidavimas ir kiekvieną diena pagalvoti ar pasirūpinome šiomis kojomis. Priminė, kad prieš valgydami visada pasižiūrėtume  į savo lėkštę ir mintyse padalintume ją į keturias dalis: vieną jų užpildytume liesa mėsa ar kitais sveikais baltymų šaltiniais, tokiais kaip žuvis, pupos, lęšiai ar avinžirniai, antrąją – sveikais angliavandeniais ir skaidulomis, kaip saldžios bulvės, grikiai ar pilno grūdo makaronai, o likusią lėkštės dalį  paliktume daržovėms ir žalumynams. Jų gali būti gerokai daugiau. Būtina stebėti savo organizmą ir įsiklausyti į jo siunčiamus signalus.

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

Dovilė Švabinskienė