2024 m. vasario 27 dieną Velžio gimnazijoje 2a, 2b bei 2c klasių mokiniams vyko interaktyvios edukacijos „Kas suvalgys lėčiau?”. Gimnazijoje lankėsi lektorius Artiomas Šabajevas. Interaktyvių edukacijų metu vaikai įgijo daug įdomios informacijos apie sveiką mitybą, sužinojo, kodėl sveikas maistas yra svarbus ir naudingas. Maistas, kuris buvo degustuojamas edukacijų metu: obuoliai, morkos, duona, migdolų riešutai, sūris. Mokiniai mokėsi dėmesingo valgymo ir lavino ragavimo įgūdžius: maisto produktus uostė, glostė, klausė, laižė ir galiausiai ilgai ir lėtai kramtė. Lektorius mokiniams paaiškino, kad lėtai valgant geriau jaučiasi skonis, geriau susikramto maistas ir dėl to geriau dirba žarnynas, dingsta problemos dėl virškinimo, maistas įsisavinamas pilnavertiškai. Interaktyvių edukacijų metu vyko ir praktinės užduotys, kurios metu vaikai ne tik turėjo galimybę degustuoti maistą, bet ir turėjo pildyti savo virtualią pietų lėkštę su maisto produktais, Interaktyvias edukacijas paįvairino fizinio aktyvumo pertraukėlės, kurios padėjo atsipalaiduoti, suvirškinti degustuojamą maistą, o rodomas filmukas apie gyvūnus, kurie kramtė burnoje esantį maistą, pakėlė vaikams ir nuotaiką.
Viešoje erdvėje vis dažniau pasirodo rekomendacijos valgyti sveikai, tad kyla klausimas – kas yra sveika mityba? Tai mityba, kuri atitinka fiziologinius organizmo poreikius, remiasi sveikos mitybos principais ir taisyklėmis, sveikos mitybos piramidės rekomendacijomis bei mitybos režimo laikymusi. Įvairus ir tinkamai parinktas maistas, su kuriuo organizmas gauna reikiamą baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį, padeda išvengti ar sumažinti sergamumą širdies-kraujagyslių sistemos lėtiniais susirgimais, nutukimu, cukriniu diabetu, onkologiniais susirgimais. Vaikų ir jaunimo sveikos mitybos rekomendacijos remiasi sveikos mitybos piramide.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė
Gabrielė Vainauskienė