Liepos 7-oji – tarptautinė šokolado diena. Ką žinome apie šokoladą?

Šokoladas yra gerai žinomas dėl savo puikaus ir subtilaus skonio, o jo istorija prasidėjo jau senovėje, kai majai šokoladą (kakavos gėrimą, paruoštą karštu vandeniu) laikė „Dievų maistu“.

Susidomėjimas šokoladu išaugo dėl jo fiziologinio ir galimo poveikio sveikatai, pvz., kraujospūdžio, insulino lygio, kraujagyslių funkcijų gerinimo, oksidacijos procesų, probiotinio poveikio, gliukozės homeostazės ir lipidų apykaitos reguliavimo ( M. T. Montagna and ect. ,2019).

Juodajame šokolade randama ir tokių sveikatai naudingų medžiagų kaip: magnis, geležis, cinkas, fosforas ir selenas. Šokolado vartojimas taip pat suteikia energijos, gerina smegenų veiklą, netgi gali veikti tonizuojančiai, mat jame galima rasti ir šiek tiek kofeino.

Per visą istoriją šokoladas buvo naudojamas įvairiems negalavimams gydyti, o pastaraisiais metais daugybė tyrimų atskleidė, kad šokoladas gali turėti teigiamą poveikį sveikatai, o tai patvirtina šimtmečius trunkantį naudojimą (D. Lippi, 2013. Neseniai iš naujo atradus naudingą kakavos ir šokolado naudojimą, dėmesys sutelkiamas į jo, kaip papildomos mitybos produkto vertę.

Badiano kodekse (1552) buvo pažymėta, kad kakavos žiedai buvo naudojami nuovargiui gydyti, o Florencijos kodeksas (1590) pasiūlė kakavos pupelių, kukurūzų ir žolės tlacoxochitl (Calliandra anomala) receptą, kad sumažintų karščiavimą ir dusulį bei gydytų silpnaširdžius. Vėlesni XVI–XX amžiaus pradžios rankraščiai, pagaminti Europoje ir Naujojoje Ispanijoje, atskleidė daugiau nei 100 kakavos / šokolado panaudojimo būdų medicinoje ( T. L. Dillinger ant Co, 2000).

Išakiriami trys šokolado vaidmenys medicinoje: 1) gydyti išsekusius pacientus, kad jie priaugtų svorio; 2) stimuliuoti apatiškų, išsekusių ar silpnų ligonių nervų sistemas; ir 3) pagerinti virškinimą ir šalinimą, kai kakava/šokoladas atsvėrė užsistovėjusio ar silpno skrandžio poveikį, stimuliavo inkstus ir pagerino žarnyno veiklą. Papildomi medicininiai gydymai šokoladu/kakava, buvo anemijos, prasto apetito, protinio nuovargio, prasto motinos pieno gamybos, karščiavimo, podagros, inkstų akmenligės, sumažėjusio ilgaamžiškumo ir prasto seksualinio potraukio vyriškumui gerinti.

Šokoladu nereikėtų piktnaudžiauti, tad suvalgyti rekomenduojama apie 30 gramų per dieną.

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Toma Pulokaitė