Š.m. kovo 21 d. Šiluose ir Ėriškiuose, bei kovo 25 d. Velžyje ir Uliūnuose vyko Artiomo Šabajevo paskaitos „Maisto produktų saugojimas ir galiojimo laikas – į ką atkreipti dėmesį, kai galiojimo laikas į pabaigą, kiek saugu laikyti maistą ir kaip jį laikyti, kaip pasirūpinti, kad virtuvėje, šaldytuve ir spintelėse būtų tvarka“. Paskaitos metu lektorius organizavo viktoriną, kad dalyviai dar geriau įsisavintų paskaitos informaciją. Lektorius supažindino, koks yra maisto produktų saugojimas ir galiojimo laikas, kaip pavojingiems mikroorganizmams užkirsti kelią patekti ant maisto produktų, kiek laikyti maistą šaldytuve, kaip išlaikyti šaldymo higieną. Taip pat bendruomenės narius supažindino, kaip pasirūpinti, kad spintelės ir šaldytuve būtų tvarką. Susirinkusieji į paskaitą aktyviai dalyvavo viktorinoje, o už surinktus taškus, daugiausiai teisingų atsakymų atsakę dalyviai gavo prizus.
Dėkojame lektoriui, bei bendruomenės nariams aktyviai dalyvavusiems paskaitoje.
1 pav. Šių bendruomenės nariai
2 pav. Ėriškų bendruomenės nariai
3 pav. Velžio bendruomenės nariai
4 pav. Uliūnų bendruomenės nariai
Kryžmine tarša vadinamas bakterijų ar kitų mikroorganizmų patekimas nuo vieno maisto produkto ar paviršiaus ant kito, kur susidaro palankios sąlygos naujai, žmogaus organizmui žalingai mikroflorai augti, intensyviai vystytis ir daugintis. Nuo žmogaus ar užkrėsto paviršiaus patekę į maistą, patogeniniai mikroorganizmai gali rimtai sutrikdyti sveikatą – sukelti viduriavimą, pykinimą, vėmimą, dehidrataciją ar net sunkias infekcines žarnyno ligas.
Pjaustymo lentelė – tai viena karštoji kryžminės taršos zona. Daugelis ant pjaustymo lentelių smulkina žalią mėsą, o vėliau, jos nesterilizavę, raiko duoną, pjausto vaisius arba daržoves. Pats paprasčiausias būdas išvengti šios klaidos – naudoti keletą pjaustymo lentelių, ant kurių būtų galima pjaustyti skirtingus produktus. Pagal higienos taisykles, visas virtuvėje naudojamas inventorius turi būti paženklintas pagal savo paskirtį. Atitinkamai, vieni reikmenys naudojami žaliai mėsai, kiti paukštienai, dar kiti jau pagamintiems patiekalams, duonai ar daržovėms.
Kaip pavojingiems mikroorganizmams užkirsti kelią patekti ant maisto produktų?
- Maisto produktus laikykite tinkamomis sąlygomis.
- Kruopščiai plaukite rankas.
- Tinkamai nuplaukite įrankius ir paviršius.
- Termiškai neapdorotus produktus laikykite atskirai nuo termiškai apdorotų.
- Gaminkite pagal parengtus technologinius aprašymus.
- Laikykitės tinkamo temperatūros režimo.
Kaip išlaikyti šaldytuvo higieną?
- Neperkrauti maisto produktais;
- Sudėlioti produktus tvarkingai, kad būtų patogiai pasiekiami;
- Nuolat peržiūrėti produktų galiojimo terminus;
- Produktus laikyti sandariose pakuotėse;
- Nepalikti maisto atidarytose skardinėse ar induose su metaliniais įrankiais;
- Atskirti paruoštą tiesioginiam vartojimui maistą nuo kitų produktų;
- Palaikyti pastovią šaldytuvo (iki 5 °C) ir šaldiklio (-18°C) temperatūrą.
Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistės Aušra Rešimavičienė ir Dovilė Švabinskienė