2022 m. kovo 8 dieną Velžio gimnazijoje 4a bei 4b klasių mokiniams vyko edukacijos „Sveikos mitybos ABC”. Gimnazijoje lankėsi lektorė Eglė Rakauskienė. Edukacinių užsiėmimų metu vaikai įgijo daug įdomios informacijos apie sveiką mitybą, susipažino su jos principais bei sužinojo, kadėl sveikas maistas yra svarbus ir naudingas. Vyko ir praktinės užduotys, kurios metu vaikai turėjo sudėlioti maisto korteles į sveikos mitybos piramides, ragavo vanilinį obuolį bei degustavo įvairius skysčius ir turėjo įvertinti jų skonį: saldu, kartu, sūru, rūgštu, umami. Užsiėmimo pabaigoje vaikai ragavo sultis su sausu ledu.
Umami – tai penktasis iš pagrindinių skonių. Žodis „umami“ lietuvių kalboje atitikmens neturi, tačiau iš japonų kalbos tiesiogiai verčiamas kaip „skanumas“. 2002-aisiais metais mokslininkai identifikavo umami skonio receptorius ant žmogaus liežuvio kartu su jau prieš tai žinotais skonio receptoriais – saldumo, kartumo, rūgštumo bei sūrumo. Umami randamas mūsų kasdieniame maiste ir turi tris išskirtines savybes:
- Umami skonis pasiskirsto per visą liežuvį (palyginkite – saldaus skonio receptoriai išsidėstę pačiame liežuvio galiuke, kartaus – prie liežuvio šaknies ir t.t.).
- Umami išlieka ilgiau, nei kiti skoniai.
- Umami sukelia apetitą žadinantį pojūtį.
Umami yra gliutamato (amino rūgšties) ir inozinato arba guanilato (nukleoidų) skonis. Jo aptinkama tokiuose produktuose kaip brandintas sūris, pomidorai, džiovinti grybai, lašiša, steikai, ančiuviai, žalia arbata pomidoruose, kukurūzuose, bulvėse ir t.t.
Viešoje erdvėje vis dažniau pasirodo rekomendacijos valgyti sveikai, tad kyla klausimas – kas yra sveika mityba? Tai mityba, kuri atitinka fiziologinius organizmo poreikius, remiasi sveikos mitybos principais ir taisyklėmis, sveikos mitybos piramidės rekomendacijomis bei mitybos režimo laikymusi. Įvairus ir tinkamai parinktas maistas, su kuriuo organizmas gauna reikiamą baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį, padeda išvengti ar sumažinti sergamumą širdies-kraujagyslių sistemos lėtiniais susirgimais, nutukimu, cukriniu diabetu, onkologiniais susirgimais. Vaikų ir jaunimo sveikos mitybos rekomendacijos remiasi sveikos mitybos piramide.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė
Gabrielė Vainauskienė