Tinkama mityba, kaip sveikatos pagrindas, turi didelę reikšmę vaiko raidai. Mityba turi atitikti vaiko amžių. Svarbu laikytis maitinimo režimo, tinkamai paskirstyti energinę paros raciono vertę. Dėl netinkamos mitybos, stingant kai kurių maistinių medžiagų, mažėja apsauginės organizmo ypatybės, silpnėja vaiko atsparumas, jis greičiau suserga. Tad rekomenduojama atkreipti dėmesį ir įtraukti į vaikų racioną kuo daugiau sveikatai palankių maisto produktų: grūdus (nešlifuotų įvairių grūdų patiekalai, rupiai maltų grūdų patiekalai palankesni už pagamintus iš smulkiai maltų, ruginė duona geresnė už kvietinę, grūdų patiekalai naudingesni už pagamintus iš bulvių), daržoves (bet kokios žalios, supjaustytos taip, kad vaikas galėtų jas sukramtyti, šaldytos daržovės, jų mišrainės, virtos, troškintos garuose daržovės lengviau sukramtomos – jų duodama, kai vaikas nevalgo žalių, taip pat pertrintų daržovių sriubos) ir vaisius (bet kokie švieži vaisiai, bet kokios šviežios pertrintos uogos, šaldyti vaisiai, uogos, nesaldinti uogų ir vaisių patiekalai).
Sausio mėnesį Krekenavos lopšelio-darželio „Sigutė“ vaikams, sveikatos specialistė vedė aktyvius užsiėmimus apie subalansuotą ir sveiką mitybą. „Pelėdžiukų“ grupės vaikai žiūrėdami edukacinį filmuką „Sveikos mitybos ABC“ su sveikatos specialiste ir auklėtoja aptarė, kaip pasirinkti sveikus maisto produktus, kokią dalį lėkštėje turi užimti daržovės ir vaisiai. Praktinėje užduotyje patys galėjo pamodeliuoti savo lėkštės turinį, poroje su draugu žaidė žaidimą „Vaisius ar daržovė?. Ko reikia ieškoti šaldytuve vaikams papasakojo gydytojas – katinas Aloyzas.
Su „Nykštukų“ grupės vaikais žaidėme žaidimą „Sveiko maisto paštas“. Žaidimo tikslas kuo daugiau sužinoti apie sveiką maistą ir sveikos mitybos rekomendacijas. Pašto dėžučių ir kortelių pagalba vaikams buvo lengviau įsisavinti žinias apie sveikų maisto produktų pasirinkimą. Vaikai sužinojo koks maisto produktas priklauso konkrečiai maisto grupei. Žaidimo metu formavo rūšiavimo ir motorinius įgūdžius.
Pagrindiniai sveikos mitybos principai:
- Net ir būtina maistinė medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, yra žalinga sveikatai.
- Įvairumas. Gerai sveikatai išlaikyti reikia apie 40 maistinių medžiagų.
- Tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose.
- Iš pieno ir jo produktų organizmas gauna vertingų baltymų ir kalcio.
- Iš mėsos ir jos produktų – baltymų, geležies, vitaminų, mineralinių medžiagų.
- Iš vaisių – vitaminų, vitamino C, folio rūgšties.
- Daržovės turi daug vitaminų, mikroelementų ir skaidulų.
- Grūdų produktai – B grupės vitaminų kompleksas, angliavandenių, maistinių skaidulų, mineralinių medžiagų bei baltymų šaltinis.
Siekiant, jog vaikų mityba būtų sveikatai palanki, svarbu riboti sveikatai nepalankių maisto produktų vartojimą tokių kaip:
- bulvių, kukurūzų ar kitokius traškučius virtus riebaluose, skrudintus ar spragintus gaminius;
- saldainius;
- šokoladą ir jo gaminius;
- valgomuosius ledus;
- pieno produktus ir konditerijos gaminius su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
- gazuotus gėrimus.
Šie sveikatai nepalankūs maisto produktai, jauname amžiuje, turintys daug riebalų, druskos, cukrų neaprūpina organizmo svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis tik didina vaikų nutukimo, dantų ėduonies, įvairių širdies ir kraujagyslių sistemos bei kitų lėtinių neinfekcinių ligų riziką. Taigi sveiko vaiko mityba turi būti tinkamai subalansuota, racionas turi atitikti bet kurio amžiaus vaiko eikvojamos energijos kiekį, kad vaikas galėtų augti sveikas ir stiprus.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė
Aušra Džiugelytė