Mokslas yra maisto saugos pagrindas. Jis padeda mums suprasti, kas lemia maisto nesaugumą, ir nurodo, kaip užkirsti kelią maistu plintančioms ligoms. 2025 m. birželio 7 d. minimos Pasaulinės maisto saugos dienos tema atkreipia dėmesį į mokslinių žinių panaudojimą kaip pagrindinį vaidmenį mažinant ligų skaičių, išlaidas ir gelbėjant gyvybes.
Moksliniai tyrimai yra visų maisto saugos aspektų pagrindas – nuo rizikos vertinimo ir pavojų analizės iki įrodymais pagrįstos politikos ir gerosios praktikos kūrimo. Vyriausybės remiasi moksliniais duomenimis formuodamos reglamentus, maisto įmonės taiko mokslinius principus, kad palaikytų saugius gamybos standartus, o vartotojai pasikliauja mokslu, kad galėtų priimti informacija pagrįstus sprendimus dėl to, ką valgo. Be griežto mokslo taikymo nebūtų įmanoma užtikrinti maisto saugos visoje maisto tiekimo grandinėje.
Birželio 7-ąją minima Pasaulinė maisto saugos diena, kviečianti visuomenę, verslus ir institucijas atkreipti dėmesį į tai, kaip svarbu užtikrinti saugų maistą – nuo gamybos iki vartojimo. Maisto sauga – ne prabanga, o būtinybė, ir jos garantas – efektyvi stebėsena ir keitimasis informacija tarp šalių. Viena iš kertinių tokių sistemų Europoje – Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF), kuri Europos Sąjungoje veikia nuo 1979 metų. Sistemoje dalyvauja visos 27 ES valstybės narės, tarp jų ir Lietuva, Europos Komisija, EFSA (ang. European Food Safety Authority), taip pat Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija.
Pasaulinė maisto saugos diena yra svarbi ir padeda:
- informuoti žmones apie maisto saugos problemas;
- parodyti, kaip užkirsti kelią ligoms užtikrinant maisto saugą;
- aptarti bendradarbiavimo metodus, skirtus pagerinti maisto saugą įvairiuose sektoriuose;
- skatinti sprendimus ir būdus, kaip užtikrinti didesnę maisto saugą.

Maisto tiekimo grandinėse dalyvauja keli žmonės: gamintojai, perdirbėjai, vežėjai, platintojai, mažmenininkai, virėjai ir vartotojai.
Kiekviename grandinės etape yra pavojų, galinčių sukelti užterštumą. Kiekvienas įvairiuose etapuose dalyvaujantis asmuo yra atsakingas už maisto saugą. Pasaulinės maisto saugos dienos proga pateikiami penki būdai, padedantys užtikrinti maisto saugą:
- Užtikrinti saugą – vyriausybės privalo užtikrinti saugų ir maistingą maistą visiems.
- Auginkite saugiai – žemės ūkio ir maisto gamintojai turi taikyti gerąją praktiką.
- Užtikrinkite saugumą – verslo operatoriai privalo užtikrinti maisto saugą.
- Žinokite, kas yra saugu – vartotojai turi sužinoti apie saugų ir sveiką maistą.
- Susivienykime dėl maisto saugos – dirbkime kartu dėl saugaus maisto ir geros sveikatos!
Naudota informacija:
- https://vmvt.lrv.lt/lt/naujienos/pasaulines-maisto-saugos-dienos-proga-apie-irankius-kurie-keicia-vartotojo-vaidmeni/
- https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2025
- https://who.canto.global/v/WorldFoodSafetyDay2025/folder/TUUHM?display=list&viewIndex=0&gSortingForward=false&gOrderProp=uploadDate&referenceTo=&from=list
- https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/theme-slogan/en/
Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė
Dovilė Švabinskienė