2023 m. birželio 7 d.
2023 m. birželio 7 d. minima Pasaulinė maisto saugos diena atkreipia dėmesį į maisto saugos standartus. Per maistą plintančiomis ligomis visame pasaulyje kasmet suserga 1 iš 10 žmonių, o maisto saugos standartai padeda užtikrinti, kad tai, ką valgome, būtų saugu.
Penktoji Pasaulinė maisto saugos diena (WFSD) minima 2023 m. birželio 7 d., siekiant atkreipti dėmesį ir įkvėpti imtis veiksmų, padedančių užkirsti kelią, nustatyti ir valdyti su maistu susijusią riziką, prisidedant prie maisto saugumo, žmonių sveikatos, ekonomikos klestėjimo, žemės ūkio gamybos, patekimo į rinką, turizmo.
Kasmet daugiau nei 600 milijonų žmonių suserga ir 420 000 miršta valgydami užterštą maistą. Tai yra mirtys, kurių būtina išvengti.
Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2018 m. paskelbė Pasaulinę maisto saugos dieną, siekdama atkreipti dėmesį į maisto saugos svarbą. PSO ir Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO), bendradarbiaudamos su valstybėmis narėmis ir kitomis suinteresuotosiomis šalimis, kartu padeda paminėti Pasaulinę maisto saugos dieną.
Šių metų tema „Maisto saugos standartai gelbsti gyvybes“ pabrėžia nusistovėjusios maisto saugos praktikos ir standartų, užtikrinančių maisto saugą ir kokybę, vaidmenį. Standartai ne tik pateikia ūkininkams ir perdirbėjams gaires dėl higieniško maisto tvarkymo, bet ir nustato didžiausius priedų ir teršalų kiekius, be kitų komponentų, kuriuos galima saugiai vartoti. Už tokių standartų nustatymą atsakingos vyriausybės, organizacijos ir regioninės ar tarpvyriausybinės institucijos. „Maisto sauga – kiekvieno reikalas“ – tai Pasaulinės maisto saugos dienos šūkis, kuris ragina kiekvieną prisiimti atsakomybę už saugaus maisto išsaugojimą tiekimo grandinėje nuo ūkio iki stalo. Kiekvienoje tos grandinės dalyje yra pavojų, galinčių sukelti užteršimą.
Kaip žinoti, kad jūsų maistas yra saugus? Daugybė žmonių dalyvauja įvairiuose procesuose ir tyrimuose, kuriais siekiama užtikrinti, kad maisto gamyboje būtų laikomasi maisto saugos standartų. PSO kartu su FAO vadovauja pasaulinėms ekspertų grupėms ir teikia mokslines konsultacijas kuriant tarptautinius maisto saugos standartus, siekiant apsaugoti vartotojų sveikatą visur.
Naudota informacija:
- https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2023/overview
- https://www.fao.org/documents/card/en?details=cc3926en
- https://www.paho.org/en/campaigns/world-food-safety-day-2023
Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė
Dovilė Švabinskienė