Sveikatai palanki mityba

     Ašis, ant kurios turėtų būti pastatyta jūsų sveika mityba, yra sveikos mitybos piramidė. Pagrindinę ir didžiausią raciono dalį turi sudaryti šviežios daržovės. Patariama rinktis sezonines, vietines (Lietuvoje užaugintas) daržoves. Daržoves labiausiai patariama valgyti šviežias, termiškai neapdorotas, nes tokios daržovės išsaugo daugiausiai vitaminų, skaidulų. Šiek tiek rečiau, bet taip pat drąsiai rekomenduojama valgyti termiškai apdototas (garuose virtas, orkaitėje ar konvekcinėje krosnelėje keptas) daržoves. Svarbiausia taisyklė – vengti kepimo riebaluose ir daržovių pervirimo. Šiai piramidės daliai priskiriamos ir uogos bei vaisiai, tik pastaraisiais nereikėtų piktnaudžiauti dėl itin didelio kiekio cukraus.

   Antra kategorija po daržovių ir vaisių jūsų racione turėtų būti grūdinės kultūros. Tai įvairios košės, kruopos, duona, makaronai, ankštinės daržovės.

     Trečioje sveikos mitybos piramidės pakopoje yra baltymų šaltiniai – mėsa ir pieno produktai, kiaušiniai, jūros gėrybės, riešutai. Renkantis mėsą, patartina, kad ji būtų liesa. Nerekomenduojama piktnaudžiauti raudona mėsa. Nors iš pažiūros ir nedidelė, tačiau itin svarbi grandis racione – gerieji riebalai. Jų gausu avokaduose, lydytame svieste, šalto spaudimo nerafinuotuose aliejuose (kokosų, alyvuogių, linų sėmenų, saulėgrąžų, sezamų, kanapių, kt.), riebioje žuvyje. Taip pat svarbu į racioną įtraukti ir riešutus bei sėklas, itin naudingus jūsų smegenims ir turinčius daugybę organizmui reikalingų maistinių medžiagų.

     Sveikų desertų  kategorijai dažniausiai priskiriami džiovinti vaisiai, juodasis šokoladas, chalva. Tai sveikesnės desertų alternatyvos. Nors dažnai manoma, jog džiovinti vaisiai yra labai sveiki ir naudingi, tačiau dėl juose esančio didelio kiekio cukraus, nustumia juos į mažiau sveikos mitybos piramidės kategoriją.

      Birželio 12 dieną Smilgių gimnazijos 5 klasės moksleiviai dalyvavo užsiėmime apie sveikatai palankią mitybą. Su penktokais diskutavome kas yra ta sveika mityba, koks jos vaidmuo gyvenime, kas tai subalansuota, reguliari mityba, kodėl reikia valgyti įvairų maistą. Su moksleiviais pažiūrėjome ir aptarėme filmuką apie sveikatai palankią mitybą ir fizinį aktyvumą, vaikams buvo išdalintos atmintinės apie sveikos mitybos principus, kaip įvertinti suvalgyto maisto kiekį. Užsiėmimo pabaigoje mokiniai atliko užduotis, pateikė atsakymus  į paruoštus anketos klausimus. Visi nusprendėme, kad subalansuota, sveikatai palanki mityba yra pagrindinis geros savijautos šaltinis, o savo sveikata privalome pasirūpinti patys. Kiek kartų per dieną valgysime,  nusprendžiame patys, atsižvelgdami į savo dienos ritmą, rutiną, įpročius. Siekiant sveikai maitintis, specialistai rekomenduoja valgyti 5 kartus per dieną, tai yra pusryčius, pietus, vakarienę ir du užkandžius tarp valgymų. Taip pat svarbu nepamiršti išgerti 5-7 stiklines vandens per dieną.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Valentina Kaušakienė