Lapkričio 4-8 dienomis Krekenavos lopšelyje – darželyje „Sigutė“ vyko įvairios veiklos apie sveiką mitybą. Sveikatos specialistė vaikams papasakojo apie sveikus maisto produktus, paaiškino kodėl svarbu juos pasirinkti. Su auklėtojomis vaikai ieškojo pasislėpusių vitaminų, vėrė daržovių ir vaisių vėrinukus, atliko eksperimentus su moliūgais: „Putojantis moliūgas“, ,,Putojantis moliūgų fontanas“, „Moliūgas – vulkanas“, „Atgijęs moliūgas“, „Pasislėpęs mikrobas“, kūrė meninius darbelius. Pažiūrėjome edukacinį filmuką „Vaisius ar daržovė“. Nepamiršome ir pačio geriausio gėrimo vandenuko. Vaikai su juo sportavo, o sušilus atsigaivino. Sensoriniame kambaryje vaikai dalyvavo veikloje „Vandenukas mūsų draugas“.
Lapkričio 7 dieną Panevėžio rajono visuomenės sveikatos biuras į darželį pakvietė „Ridikėlių mokyklėlės“ aktorius. Vaikams parodytas edukacinis spektaklis „Tigro pusryčiai“. Tai žaismingas ir interaktyvus dviejų dalių edukacinis spektaklis vaikams. Pirmoji spektaklio
dalis – lėlių vaidinimas pagal A. A. Milne kūrinio „Pukuotynėje” II skyrių, kuriame Tigras ateina į girią ir pusryčiauja. Tigras teigia, kad mėgsta viską, bet ką tik siūlo – jam netinka, girios valgiai nepatinka. Negi Tigras liks be pusryčių? Su aktoriais vaikais diskutavo, o ką gi tigrai valgo? Antroji dalis – edukacija diskusijos forma apie tinkamus pačių vaikų mitybos įpročius: pusryčius, pietus, vakarienę, užkandžius, gėrimus. Ką jie mėgsta, ko nemėgsta, ar skiriasi arbata darželyje ir namuose, kuo užkandžiauja žiūrėdami filmukus, nuo ko skauda pilvukus. Kalbėta ir apie tai, kaip svarbu išsiaiškinti produktų sudėtį. Šis spektaklis vaikams suteikė ne tik žinių apie sveikus maisto produktus , bet ir labai gerų emocijų.
Mityba yra vienas iš pagrindinių sveikatą lemiančių veiksnių ir vienas iš ligų profilaktikos elementų. Sveikatai palanki mityba, kaip sveikatos pagrindas, turi didelę reikšmę vaiko raidai ir turi atitikti vaiko amžių. Svarbu laikytis maitinimo režimo, tinkamai paskirstyti energinę paros raciono vertę. Racionali mityba yra tokia, kai vaikas gauna visų ir pakankamais kiekiais jo organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Dėl netinkamos mitybos, stingant kai kurių maistinių medžiagų, mažėja apsauginės organizmo ypatybės, silpnėja vaiko atsparumas, jis greičiau suserga, be to darniai vaiko raidai pavojinga ne tik maisto stoka, bet ir jo perteklius: didėja vaiko kūno masė, jis tampa nejudrus, kyla pavojus atsirasti nutukimui, išsivystyti cukriniam diabetui, plokščiapėdystei.
Tinkama mityba vaiko organizmą aprūpina organizmą energija ir gyvybinei organizmo veiklai reikalingomis maistinėmis medžiagomis, užtikrina normalų vystymąsi, nuolatinį kūno ląstelių atsinaujinimą. Ikimokyklinio amžiaus vaikai privalo laikytis mitybos režimo, valgyti sveikai pagamintą, fiziologinius vaiko amžiaus ypatumus, bei sveikos mitybos rekomendacijas atitinkantį maistą. Vaiko mityba turi būti visavertė, reguliari ir subalansuota. Ikimokyklinio amžiaus vaikai (nuo 2 m. amžiaus) turėtų valgyti 5–6 kartus per dieną (pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė) ne rečiau kaip kas 3,5 val., kramtyti lėtai, vengti gausios vakarienės, paskutinis valgymas – 2 val. iki miego. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti reguliariai – kasdien tuo pačiu metu, nes organizmas jau iš anksto pasirengia virškinti maistą.
Vaikų mityba yra ypač reikšminga, nes vaikai yra viena jautriausių grupių, kuri negali pati rinktis ir nuspręsti, kuo ir kaip maitintis. Dalis tėvų, nepakankamai dėmesio skiria vaikų racionaliai mitybai, todėl specialistai rekomenduoja pasitelkti mitybos piramidės modelį, kuri nurodo bendrus augimui reikalingų maisto medžiagų kiekius. Vaikams skirta mitybos piramidė ne itin skiriasi suaugusiųjų. Daugiau kaip pusė gaunamos energijos turi ateiti iš grūdinių kultūrų maisto produktų. Kita dalis yra vaisiai ir daržovės, kurių suvartojimas praktiškai neribojamas. Vaisiuose gausu angliavandenių, kurie suteikia vaikui energijos, todėl jie itin svarbūs. Na o daržovės būtinos dėl gaunamų vitaminų ir mikroelementų. Pienas ir mėsa yra baltymų ir kalcio šaltiniai, svarbūs vaiko vystymuisi. Visgi, sveiką mitybą reikia derinti ir su fiziniu aktyvumu, nes kitaip ji neteiks daug naudos.
Pateikiame 10 vaikų sveikos mitybos principų:
- Vaikų mityba turi būti reguliari.
- Vaikų mityba turi būti įvairi.
- Vaikų mityba turi būti subalansuota.
- Vaikų mityba turi būti saikinga.
- Vaikams skirtame maiste turi būti mažiau cukraus.
- Vaikams skirtame maiste turi būti mažiau druskos.
- Vaikams skirtame maiste turi būti mažiau riebalų.
- Vaikams skirtame maiste turi būti daugiau skaidulinių medžiagų.
- Vaikams skirti patiekalai turi būti tausojantys.
- Vaikai turi gerti tik vandenį.
Tėveliams, rekomenduojame vadovautis gerų valgymo įgūdžių ugdymo specialistų patarimais:
- Maistu reikėtų dalintis kartu su vaiku. Tada vaikas geriau valgo, matydamas, kaip tai daro suaugusieji.
- Stengtis valgyti kasdien tuo pačiu metu ir toje pačioje vietoje.
- Pietums pirmiausia derėtų patiekti šviežių daržovių, salotų, o
desertui – sulčių, vaisių arba vaisių ir uogų patiekalų. - Deserto duoti tik pavalgius – tinka uogos, vaisiai, truputis gyvūninio ar augalinio pieno ir t. t.
- Skatinti vaiką gerti vandenį visą dieną, po truputį jį gurkšnoti.
- Užkandžius bei kitus maisto patiekalus stengtis patiekti maloniai nusiteikus, tvarkingos ir žaismingos išvaizdos.
- Vaikui pasakoti apie patiekalus, kurie duodami: iš ko jie pagaminti, kaip ir kur auga vaisiai, daržovės, javai, uogos ir pan.
- Riboti saldainių, džiovintų vaisių, saldžių gėrimų ir patiekalų kiekį, nes saldumynai gali pažeisti dantis, didinti nutukimo, cukrinio diabeto atsiradimo riziką, mažinti apetitą.
- Vaikui pasiūlyti maisto kas 2–3 valandas.
- Rekomenduojamas valgomosios druskos kiekis – ne daugiau kaip 1,9 g per parą.
- Kiekvienos porcijos apimtis turėtų būti 250–350 ml, skysčiai – iki 1–1,5 l per dieną.
- Vaisių ir daržovių rekomenduojama apie 300–400 g per parą.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė
Aušra Džiugelytė